EDI-3 Eating Disorder Inventory - 3
Aiheet | Masennus ja syömishäiriö, Persoonallisuus |
---|---|
Julkaisija | PAR: David M. Garner, PhD |
Soveltuvuus | Terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön syömishäiriöiden seulonnassa, arvioimisessa, hoidon suunnittelussa ja vaikuttavuuden seurannassa |
Ikäryhmät | 13-vuotiaista ylöspäin |
Tarkoitus | Pitkä versio: syömishäiriöiden seulontaan, syömishäiriöihin liittyvien oireiden ja psykologisten ominaisuuksien arvioimiseen Lyhyt versio: syömishäiriöiden seulontaan |
Julkaistu | 2004 PAR, 2018 Hogrefe, nettitesti 2021 |
Normitus | Suomalaisista syömishäiriöpotilaista koostuva normiaineisto, HUS syömishäiriöyksikkö (n = 137) ja vertailuaineisto terveistä suomalaisista, HUS työterveyshuolto (n = 57). |
Eating Disorder Inventory, EDI-3, on itsearviointikysely, joka on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön syömishäiriöiden seulonnassa sekä syömishäiriöihin liittyvien oireiden ja psykologisten ominaisuuksien arvioinnissa.
Kyselyn RF lyhytversiolla voidaan seuloa syömishäiriön riskiä ja tunnistaa siihen liittyviä keskeisiä oireita sekä tulosten perusteella lähettää ja ohjata tutkittava jatkotutkimuksiin. Lyhytversio sisältää 25 väittämää.
Kyselyn pitkällä versiolla voidaan tarkemmin kartoittaa syömishäiriön riskiä ja syömishäiriöön liittyviä psykologisia ominaisuuksia. Kyselyn pitkän version tuloksia voidaan hyödyntää syömishäiriön vakavuuden arvioimisessa, hoidon suunnittelussa ja seurannassa. Pitkässä versiossa on 91 väittämää.
Syömishäiriön riskin arviointi sisältää asteikot: Pyrkimys laihuuteen, Bulimia ja Tyytymättömyys vartaloon.
Syömishäiriöihin liittyviä ominaisuuksia kartoitetaan asteikoilla: Heikko itsetunto, Itsestä vieraantuminen, Epävarmuus ihmissuhteissa, Vieraantuminen ihmissuhteista, Tunteiden tunnistamisen vaikeus, Tunteiden säätelyvaikeudet, Perfektionismi, Asketismi ja Aikuisuuden pelko.