Voinko skannata täytettyjä testilomakkeita ja tallettaa ne sähköiseen järjestelmään?
Testimenetelmien sisältöä voidaan tallentaa sähköisiin arkistoihin ainoastaan siinä tapauksessa, että niiden näkyvyys rajataan menetelmän käyttöön päteville ammattihenkilöille.
Potilaalla on oikeus saada tietoa terveydentilastaan ja hoidostaan ymmärrettävässä muodossa, mikäli tästä ei koidu vaaraa hänen terveydelleen, hoidolleen, oikeuksilleen tai muiden ihmisten oikeuksille. Hogrefen myymien arviointimenetelmien tulokset edellyttävät menetelmään perehtyneen ammattihenkilön tulkintaa, joten sellaisinaan ne eivät ole potilaalle ymmärrettävässä muodossa. Lisäksi tämäntyyppisten menetelmien luotettavuus perustuu sille, että niiden sisältö ei ole yleisesti tiedossa ja esimerkiksi vastaamista ei voi etukäteen harjoitella.
Potilaan ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten oikeuksien suojelemiseksi on tärkeää, että testimenetelmien sisältöä tallennetaan sähköisiin arkistoihin vain siinä tapauksessa, että niiden näkyvyys voidaan asianmukaisesti rajata vain menetelmän käyttöön päteville ammattihenkilöille, esimerkiksi psykologien käyttöön rajatut testit pelkästään psykologeille. Tällöin skannaamiselle ja tallentamiselle ei ole estettä.
Mikäli sähköinen potilasarkisto ei mahdollista skannausten tallentamista niin, että ne eivät ole näkyvissä potilaalle itselleen tai muiden ammattikuntien edustajille, tämänhetkinen suositus on, että menetelmien pöytäkirjoja ei tallenneta sähköisiin potilasarkistoihin.
Lisätietoja joidenkin kustantamojen ja ammattiryhmien erityisohjeista:
Pearson-kustantamon (esim. Wechslerin testit, BDI-II) edellytykset skannaukselle (kohta “Electronic storage of assessments”) Testisalaisuuden suojelemiseksi Pearson muun muassa ohjeistaa välttämään osioiden (kysymysten/väittämien) skannaamista.
PAR-kustantamon (esim. PAI-kyselyt, EDI-3) ohjeistus skannaamisesta
Ohjeistusta Psykologiliiton jäsensivuilla (vaatii kirjautumisen)